Info
Tips och information om Maine Coon
Eftersom jag får en del frågor om allt möjligt, vill jag nu på detta sätt försöka ge svar på en del funderingar, som jag vet att många har kring en Maine Coon eller då man funderar på att ska skaffa katt överhuvudtaget.

En MCO från S*Honeysuckle's är
 • leverans vid ca 13-15 veckor
 • vaccinerad två gånger mot kattpest och kattsnuva och chlamydia.
 • Ej avmaskade eftersom våra katter lever som innekatter, resistens mot maskmedel ökar, så här använd det bara vid behov.
 • har ett veterinärbesiktningsintyg som ej är äldre än 7 dagar vid leverans.
 • har en stamtavla (CFF) och som visar att katten är registrerad och dess härkomst.
 • ID-chippad
 • dolda fel försäkrad i Agria i 3 år
 • Försäkrad i Agria från 6 veckor
 • när du får hem din kattunge är den rumsren, kloklippt och nybadad.
 • har föräldrar som är testade för HCM, HD, SMA, PK, samt vita föräldrar BAER testade.
 • har vuxit upp som familjemedlemmar med mycket gos och kel.
 • Får med sig kattungepaket


Man kan inte garantera att en katt kommer att gå bra på utställning så därför tar vi samma pris för sällskapskatt som utställningskatt. Däremot finns det ibland äldre katter som behöver ett nytt hem, som då kan kosta något mindre (omplacering).

Priset på en maine Coon kattunge till sällskap från oss är 10.000 kr. Priset på en maine coon kattunge till avel är ett annat pris.

Katter med avelsrätt säljes endast till registrerade uppfödare. önskar du köpa en katt avsedd för avel, köper du en sällskapskatt med avelsrätt. Honeysuckle's lämnar ingen garanti för avelsduglighet! Priset för sällskapskatt med avelsrätt kan variera. Priset beror på faktorer som om föräldrar är importer, om katten ska exporteras, extrakostnader för sällskapsdjurpass, andra tester ex, DNA.

Ingen katt med avelsrätt säljes med garanti om att den senare kommer vara lämplig för avel. Alla katter säljes som sällskapskatter med eller utan avelsrätt.

Visar det sig att såld katt med avelsrätt exempelvis utvecklar HCM, HD, svansknick, gingivit, entropion, polyp osv. uppfyller den kravet som sällskapskatt och Honeysuckle's ersätter inte den förlorade önskningen om avelskatt.

Insjuknar katt såld till sällskap regleras det med den nya ägarens försäkring. Det som är självrisk eller överskrider självrisken/försäkringen betalar den nya ägaren med eget kapital.

Ingen garanti ges för att ett önskat avelsdjur utvecklas till att bli en avels- eller utställningskatt. Uppfödaren rekommenderas i sådana fall att teckna en avelsförsäkring om köparen önskar ersättning för förlorad avelsduglighet. Kontakta ditt försäkringsbolag för information om de olika försäkringarna.

Vid leverans måste ägaren ha en veterinärvårdsförsäkring samt livförsäkring på katten. Väljer köparen att byta försäkringsbolag och en karenstid inträffar vid köpet får köparen själv bekosta eventuella veterinärkostnader som kan uppstå under karenstiden. Uppfödaren rekommenderar därför alla köpare att välja samma försäkringsbolag som katten redan är försäkrad i vid leverans och först därefter byta försäkringsbolag, om man så önskar.

Väljer du ändå att byta försäkringsbolag är du medveten om att du själv får bekosta de eventuella veterinärkostnader som kan uppkomma under karenstiden. Varken dödsfall eller olycksfall ersätts av uppfödaren under karenstiden.

Uppfödaren betalar ej tillbaka ersättning om något händer oförsäkrat djur om ägaren väljer att avstå livförsäkring eller avelsförsäkring.

Uppfödaren ersätter enbart sådana fel som Agria anser vara ett doltfel genom sin doldafel försäkring. Sådana fel som av Agria ej anses vara ett dolt fel regleras med kattens individuella försäkring eller av köparen.

Köparen får själv förhandla med Agria alt. med sitt försäkringsbolag om denne anser att bedömningen av beslutet är felaktigt.

En handpenning på 2000 kr erläggs vid tingning av kattunge. Vid ånger betalas EJ handpenningen tillbaka. Resten av köpesumman betalas vid leverans/hämtning av kattungen.
Att tänka på innan Fundera igenom ordentligt om du/ni har tid och engagemang för en katt. En katt blir cirka 15 år gammal, det är en lång tid. En katt kan inte lämnas ensam hemma långa perioder, till och med lagen säger att katter ska ha tillsyn minst 2 gånger per dygn och få sina sociala behov tillgodosedda varje dag. En maine coon är en väldigt social varelse och vi säljer helst inte kattungar ensamma om det inte finns en annan katt sedan tidigare i det nya hemmet

Vaccination Man vaccinerar katten en gång per år mot kattpest och kattsnuva. Kattungen grundvaccineras med två vaccinationer från 9-10 veckors ålder med 3-4 veckors mellanrum därefter årligen. även en innekatt ska vaccineras. Kattpestviruset är väldigt smittsamt och kan föras in utifrån med bla. skor.

Hämta katten Man får ej ta en kattunge från dess mamma innan kattungen är minst 12 veckor. Det är ingen nackdel att ta kattungen senare, upp till 5 månaders ålder. En kattunge blir rumsren ungefär vid 4-5 veckors ålder och uppfostras och avvänjs sedan vidare av mamman. De små kan börja äta vanlig mat tidigt också men det är viktigt att de får i sig modersmjölken som innehåller viktiga ingredienser och bygger upp immunförsvaret. Katten bör transporteras i en transportbur. Tänk på att den växer så att du inte köper en för liten bur.

Inne eller ute Denna fråga är det skilda meningar om. Kattens naturliga liv är ju utomhus men i det samhälle vi byggt upp med bilar och andra faror som lurar kan det vara vanskligt att ha katten ute om man inte bor väldigt bra till tex i skogen långt från vägen. Men det finns även andra faror för katter, såsom vilda djur och elaka människor. Det finns andra lösningar om man vill låta katten komma ut och känna gräs under tassarna, andas frisk luft och känna dofterna. Bygga en rastgård är idealiskt om man har tillgång till en trädgård. Den bör vara i anslutning till huset så katten kan gå in när den behagar. Näta in balkongen eller ta helt enkelt på kissen ett koppel och gå med ut. Att träna kisse att gå i koppel börjas när den är liten, de vänjer sig snart. I lägenhet kan man ha katt men man bör ha lite kattgräs för katten att tugga på så att den kan spy upp hårbollar som annars kan bli problem i magsäcken. Dessutom bör man ha tid för att leka med den varje dag så att den får motion. Om man jobbar eller är borta på dagarna så skulle jag absolut rekommendera att skaffa två katter så de inte behöver vara ensamma.

Kastrering Alla katter som inte skall användas i avel bör kastreras för sitt eget bästa. Det kanske låter hemskt men det brukar vara så att katten får lida mer om den inte är kastrat. Honkatter får ofta gå på p-piller år ut och år in utan mening. Tyvärr kan de då drabbas av tex. livmodersinflammation och tumörer. P-piller till katt är ju ganska starka eftersom man bara ger dem en gång per vecka. Det är en myt om att honkatten måste ha en kull innan hon kastreras. Hanar som är okastrerade börjar oftast urinmarkera. En kastrerad katt blir oftast lugnare och mer tillfreds med sig själv.

Utställning Kattutställningar är en ren skönhetstävling där katten skall ha så många rastypiska likheter som möjligt för att få poäng och lyckas bra på utställningen. För att få komma in på utställningen måste katten vara vaccinerad och minst vara 3 månader gammal. Alla katter gillar inte att vara på utställning. Det finns ju en massa dofter och massa katter och folk om vartannat på en utställning som kan vara stressande för katten. Några enstaka katter har "fattat" poängen med en utställning och visar gärna upp sig för domaren i hela sin prakt medan andra ligger i sin bur och vilar och tycker det hela är ett befängt påhitt att släpas dit och ligga instängd en hel dag. Man får heller inte lämna utställningen när man fått sin bedömning utan alla måste vara kvar till slutet. Kattfolket tycker oftast det är jättekul att ställa ut, speciellt om det går bra för katten, dessutom kan man ju träffa massa andra kattokiga människor och utbyta erfarenheter och tips.
Färger s.k EMS koder
n = svart
a = blå
d = röd
e = creme
f = svartsköldpadd
g = blåsköldpadd
s = silver/smoke
01 = van
02 = harlekin
03 = bicolour
09 = vitt - obestämd mängd
11 = Shaded
21 = agouti, ej specificerat mönster
22 = tabby
23 = tigre
24 = Spotted